המדריך לפונדקאות

פונדקאות בהגדרה שלה הינה – הסדר נשיאה של עובר באמצעות אישה שמוכנה להרות לצורך מסירה של התינוק לאחר הלידה להורים המיועדים, שיירשמו בסוף התהליך הזה כהורים החוקיים של התינוק שייולד. פונדקאות היא הליך שיתופי של האם הפונדקאית ושל ההורה או ההורים המיועדים. תהליך הפונדקאות מספק לכל אדם או זוג הורים שלא יכולים להביא ילד לעולם בשל מגוון של בעיות או סיטואציות כאלה ואחרות, זכות לממש את החלום ולהיות הורים בסופו של דבר באמצעות אם פונדקאית שתישא את התינוק למשך תשעה חודשים עד יום היוולדו. כאמור, מדובר בהליך מורכב גם מבחינה רגשית וגם מבחינה משפטית. לכן על כל צד בדבר מוטלת החובה לבדוק אם הם אכן מסוגלים לעבור את התהליך הזה, אם הם באמת בשלים לכל שלב בתהליך וגם אם הם יכולים לספוג את העלויות של התהליך – כל זה צריך להיות ברור עוד בטרם יתחילו את התהליך. במאמר לפניכם נספק הסבר על חוק הפונדקאות, נסביר את התפקיד של הוועדה מטעם משרד הבריאות שמאשרת את התהליך של כל זוג בארץ שמעוניין לחוות הורות באמצעות אם פונדקאית ונברר גם מה מרכיב את המחיר תהליך פונדקאות.

חוק הפונדקאות

בישראל יש הסדרה ברורה של הליך – חוק הפונדקאות. נבהיר כי היום, עדיין חוק הפונדקאות בארץ חל רק על זוגות שהם נשואים או שנחשבים לידועים בציבור ולא תקף על הורים יחידים או על זוגות חד מיניים. עבור אלו, תהייה פתוחה האופציה של הליך פונדקאות במדינות אחרות בחו"ל, על כך נרחיב בהמשך. חוק הפונדקאות אומר כי על ההורה המיועד ועל האם הפונדקאית לערוך חוזה שמסכם את כל ההתחייבויות של שני הצדדים, כשהוא מתייחס לכל סוגיה שקיימת לאורך התהליך עצמו – ההיבט הבריאותי, המשפטי, הכלכלי וגם הפסיכולוגי. ההסכם יוגש לאישורה של וועדה שהיא בודקת כל בקשה להליך כזה והיא מיוצגת מטעם משרד הבריאות. רק לאחר קבלת האישור מטעם הועדה תינתן הסכמה להתחיל בהליך. נוסיף, כי בהתאם לחוק, התוקף של הסכם הפונדקאות נמשך לשנה וחצי ושמדובר בהסכם שלא ניתן למעשה לחזור בו, אלא במקרה קיצוני. משמע, האם הפונדקאית שהרתה לא תוכל להתחרט לפתע.

פונדקאות בעולם

במדינות רבות ברחבי העולם ישנם חוקים ותנאים שונים שמתייחסים לכל ההליך של פונדקאות. בחלק מהמדינות יש איסור על פונדקאות שמטרתה רווח של כסף, אולם פונדקאות מטעמי הקרבה למען האחר, מותרת. בהרבה מדינות, על אף שיש הסכמה להליך מסוג זה, לא תמיד קיימת חקיקה בעניין והוא לא מוסדר בצורה עקבית. מצב זה יוצר לא פעם מקרים משפטיים מורכבים ביותר לצרכי רישום של התינוק בצורה חוקית ובהוצאה שלו מגבולות המדינה שבה התבצע הליך זה.

אישור הוועדה

תהליך הפונדקאות בארץ נחשב ליחסית מאוד מפוקח באמצעות אותה וועדה מיוחדת שמינה משרד הבריאות. לאחר איתורה של האם הפונדקאית על ידי ההורים המיועדים, יערך הסכם כאמור לעיל, שהוא מציין בכך שהוא מודע לכל ההיבטים של התהליך, בפרט ההסכמה הברורה של האם הפונדקאות להסכים להתעבר באופן של השתלת ביצית בזרע של האב המיועד ולאחר מכן לשאת הריון זה, כשבסופו יימסר התינוק שברחמה להורים הממתינים, שהם לרוב גם ההורים הביולוגים. ההסכם החתום יוגש לאישור בפני הוועדה יחד עם עוד מסמכים כמו: חוות דעת של רופא מומחה, שמתריע על בעיה של האם הביולוגית מפני הריון, חוות דעת על ידי פסיכולוג שפגש בהורים ובאם הפונדקאית ומאשר כי הם אכן כשרים לעבור את התהליך. הוועדה תבחן בצורה קפדנית למדי כל מקרה לגופו ולא תאשר את התהליך רק במידה שהיא אכן השתכנעה כי מדובר במקרה שמצדיק אישור וכל חוות דעת של מומחים שמעידים על כך.

כמה עולה פונדקאות?

הגשמת חלום ההורות היא בהחלט נושא מרגש ופנטזיה של הורים רבים, אך מדובר בעלויות גבוהות ויש להכיר בכך בטרם תקבלו החלטה בנידון ותצאו להרפתקה זו. העלויות הממוצעות של הליך הפונדקאות בישראל עומדות כיום על –  170 – 150 אלף ₪  ומדובר בסכום ממוצע, שאינו כולל עוד תוספות שונות שיכולות לצוץ לאורך התהליך. מחיר פונדקאות בחו"ל עשוי לעיתים להיות הרבה יותר זול, תלוי במדינה בה החלטתם לבצע את התהליך.

מי זכאי לפונדקאות?

בהתאם לחוק בישראל מי שזכאי לפונדקאות הם תושבים של הארץ, גבר ואישה וגם אישה יחידנית שהיא תושבת הארץ. הזכאות לפונדקאות תאושר רק במקרה שבו לאם קיימות בעיות רפואיות שבגללן היא לא מסוגלת להרות או שזה מסכן את בריאותה.

איך מתחילים הליך כזה בארץ?

אזרחים ישראלים שמעוניינים להתחיל את התהליך הזה בישראל, מוכרחים להשיג אישור לכך מוועדת הפונדקאות של משרד הבריאות. בשלב הראשון תיבחן בוועדה הזכאות בהתאם להוראות חוק הפונדקאות ולאחר שיאושר הסכם חתום שנרקם בין האם הפונדקאית להורים, ניתן יהיה להתחיל את ההליך בפועל.

הליך פונדקאות בחו"ל

ישראלים רבים שלא מתאפשר להם להתחיל הליך כזה בישראל מסיבות שונות שהוועדה אינה מאשרת מבעוד מועד, יפנו להליך זה בחו"ל שמתבצע כאמור במדינות כמו, קנדה, רוסיה, ארה"ב אוקראינה, גאורגיה ועוד. חשוב לדעת שלא כל מדינה תאפשר לזוגות חד מיניים או לגברים יחידניים לבצע הליך פונדקאות אצלה. במדינות בהם מותרת פונדקאות לגברים זרים יחידניים או זוגות חד מיניים הן אלבניה, קנדה ומספר מדינות בארה"ב. כמו כן, יש זוגות שיעדיפו לפנות לחו"ל בשל הזמן המתמשך בהליך זה בישראל. וגם בשל ההיצע הדל באימהות פונדקאיות. מי שלרוב יפנה לפונדקאות בחו"ל יהיו – זוגות חד מיניים שאין להם זכאות ממילא בארץ, גברים יחידניים שאין להם גם זכאות לעבור תהליך כזה בארץ וזוגות ישראלים שיש להם זכאות, אך מעוניינים בהליך מהיר ומקוצר.