פונדקאות בינלאומית

בשנים האחרונות אנחנו שומעים יותר ויותר על פונדקאות, זאת בעיקר בשל ההד התקשורתי שמגיע בעקבות דרישות הקהילה הגאה והרצון של אבות הומוסקסואליים להיות הורים. הם לדוגמא, יכולים להביא ילד לעולם בפונדקאות מה שעושים רבים מהם, אבל בחו"ל. החוק בישראל לא מאפשר להם עדיין לעשות את זה כאן והחוקים פה בארץ שוללים מהם את האפשרות הזאת. פונדקאות היא "המצאה" הומאנית, המצאה מוסרית בשל העובדה שהיא מאפשרת לנשים שלא יכולות להיכנס להיריון כן להביא ילד לעולם, אך מצד שני, יש גם לא מעט עניינים אתיים ויש אף הטוענים שזהו ניצול של נשים, בעיקר כשמדובר על נשים שעושות את זה בשביל כסף ברחבי העולם.

למה צריך בכלל פונדקאות

הזכרנו את זוגות הגברים ההומוסקסואליים ואת המאבק שלכם והרצון שלהם להביא ילדים לעולם בפונדקאות אבל כאן בישראל, אך הם לא הלקוחות היחידים של הפונדקאיות. פונדקאיות "נשכרות" על ידי זוגות ונשים שלא יכולים להביא ילד לעולם או נכון יותר לומר בשל נשים שלא יכולות לשאת הריון, מה שיכול להיות מסיבות שונות.

יכול להיות שלאישה אין ביתיות או שחלות ובגלל זה היא לא יכול להיכנס להיריון, יכול להיות שהיא עברה בעבר טיפולים כימותרפיים מה שפגע בה ואין לה אפשרות להיות בהיריון, יכול להיות שהגוף שלה כל כך חלש בגלל בעיה רפואית כלשהיא וכניסה להיריון תסכן אותה או את העובר, ויכול להיות שהיא כבר הייתה בעבר כמה פעמים בהיריון אך ההריונות לא צלחו והיא הפילה את העוברים.

יכול להיות גם שהאישה סובלת מבעיות נפשיות, כאלו שלא מאפשרות לה להחזיק הריון. יכול להיות שאם היא תיכנס להיריון היא עלולה לסכן את העובר או את עצמה ולכן עדיף שאם פונדקאית תישא את ההיריון ולא היא. כל הסיבות הללו הן סיבות למה נשים לא יכולות להיכנס להיריון, למה צריך פונדקאית שתיכנס באמצע ותהיה זו שתישא את ההיריון. יש בישראל לעומת מקומות רבים בעולם הרבה יותר חוקים נוקשים, בשל מדינת ישראל מדינה יהודית, אבל קודם לכם ניגע בהבדלים בין פונדקאות מלאה לבין פונדקאות חלקית.

מה ההבדל בין פונדקאות מלאה לפונדקאות חלקית?

נקדים ונאמר כי שני הסוגים הללו של הפונדקאות מאושרים בחלק מן המדינות בעולם שמאפשרות פונדקאות וחלק מהמדינות מאשרות רק פונדקאות מלאה, ויותר מזה, יש לא מעט מדינות שלא מאפשרות פונדקאות לתושבי חוץ אלא רק לתושבים של אותה המדינה. פונדקאות מלאה כשמה כן היא, האם הפונדקאית היא למעשה רק "רחם להשכרה" והיא מקבלת את העובר לאחר שהוא הופרה בהפריה חיצונית. אין לה שום מעורבות בהליך עצמו או במילים אחרות, היא לא תורמת מהביציות שלה אלא רק את גופה שיישא את ההריון. אחד הקריטריונים בישראל אגב הוא שזו תהיה פונדקאות מלאה ולא חלקית.

מהי פונדקאות חלקית? פונדקאות חלקית היא פונדקאות שמערבת את האם הפונדקאית גם מבחינה גנטית. מה זה אומר? זה אומר שהאם הפונדקאית לא רק נותנת את הגוף שלה לטובת ההיריון אלא גם תורמת או מוכרת את הביציות שלה במידה ולאם העתידית אין אפשרות להביא ביציות. זאת לעומת פונדקאות מלאה בה או שלוקחים את הביציות של האם העתידית או שמישהו מסכימה לתרום לה אבל לא האם הפונדקאית.

עם פונדקאות חלקית יש לא מעט בעיות, בעיות אתיות ומוסריות וכבר היו מקרים ומשפטים מתוקשרים בהם האם הפונדקאית שנתנה גם את הביציות שלה, לא הסכימה לוותר על הילד לאחר שהוא נולד. זאת הסיבה כאמור שיש מדינות שמתנגדות לאופציה הזו ולא מאפשרות אותה.

פונדקאות בינלאומית באמצעות סוכנות

אז איך אפשר להתחיל תהליך פונדקאות בחו"ל? איך זה עובד בפועל? הליך פונדקאות בחו"ל מתבצע בדרך כלל באמצעות סוכנות מתווכת, סוכנות שמסייעת למצוא אם פונדקאית ודואגת להכול מא' ועד ת'. זה מתחיל עם פנייה אליה ובקשה להיחשף למאגר הפונדקאיות שהיא מציעה, מאגר שחשיפה אליו תהיה כבר בדרך כלל בתשלום. לאחר מכן צריך להתחיל את ההליך עצמו שהוא בדיקות של האם הפונדקאית ווידוא כשירות שלה להליך, בשלב הבא יהיו הגעה של הזוג ופגישה שלהם עם הפונדקאית, לאחר מכן תחילת התהליך שהוא ההפריה החוץ גופית ואז ההיריון עצמו עם כל הבדיקות הרלוונטיות במהלכו. זה על קצה המזלג ההליך שקורה בחו"ל ועוד לא דיברנו כמובן על האישורים השונים שצריך להביא מהארץ לשם וההיפך כדי שניתן יהיה לרשום את הילד או הילדה ולהפיק להם תעודת זהות ודרכון. לכל אלו אמורה לדאוג סוכנות התיווך והתשלום אליה יהיה בדרך כלל בשלבים בהתאם להתקדמות ההליך, אך חשוב לדעת שזה לא זול.

כמה זה עולה? המחירים כמובן משתנים. יש מדינות בהן פונדקאות היא כמה עשרות אלפי דולרים בודדים ועל הביציות משלמים בנפרד. יש מדינות כמו ארצות הברית שזה כבר מתקרב ל-100,000 דולר שזה כמעט כפול מישראל.

למה לא בישראל?

בישראל כפי שציינו גם אפשר לעבור הליך פונדקאות אך זה מורכב יותר ומסובך יותר, וזוגות רבים או שמעדיפים לעשות את זה בחו"ל או שלא יכולים בכלל לשקול את האופציה בארץ. בישראל לצורך העניין צריך שהאם הפונדקאית כמו גם ההורים המיועדים יהיו בני אותה דת. ובעולם זה ממש לא משנה. בישראל ההורים המיועדים צריכים להיות זוג נשוי, וברוב המדינות בעולם אלו יכולים להיות בודדים, זוגות או זוגות גברים. יש בדיקות קפדניות עד שהליך כזה יהיה מאושר בישראל לעומת חו"ל שם זה קורה הרבה יותר מהר.

יש כמובן גם חסרונות אך היתרונות עולים על החסרונות הללו, ומי שרוצה להגדיל את הסיכויים שלו להצליח להביא ילד לעולם, יעשה את זה מחוץ לגבולות ישראל.