דרישות
הצעד הראשון שצריכה לנקוט כל מועמדת לתפקיד אם פונדקאית הוא להכיר לעומק את הדרישות והתנאים הנגדרשים להשתתפות בהליך פונדקאות. המומחים של מרכז "סטורק סרוויס" מבהירים מראש לנשים המתעניינות בהשתתפות בהליך כי מומלץ להן לוותר על מסירת מידע כוזב ביודעין. כל המידע שהן מוסרות נבדק על ידינו בקפידה.
תנאים כלליים:
- טווח גילאים 20 עד 35.
- על המועמדת להיות אמו של ילד ביולוגי אחד או יותר, ללא אנומליות מולדות וללא תופעות בריאותיות משמעותיות אחרות.
- היעדר עבר פלילי בגין ביצוע פשע חמור.
- היעדר תקדים של שלילה או הגבלה של זכויות הוריות לאישה בעבר.
- כשירות רפואית.
תנאים רפואיים:
- לידות קודמות ללא ניתוח קיסרי וללא תופעה של לידה מוקדמת.
- היעדר התוויות נגד להיריון ולידה טבעית.
- מצב בריאות נפשית תקין, שאושר על ידי מומחה בתחום.
- היעדר עבר או הווה של התמכרות לסמים ואלכוהול.
- בריאות גופנית כללית תקינה.
- היעדר עגבת, HIV, הפטיטיס B ו-C שאושר לפי תוצאות בדיקות ייעודיות.
- היעדר מחלות מין זיהומיות.
- מצב אנדומטריום המתאים להתעברות, אשר מאושר על ידי מומחה בתחום.
- היעדר ציסטות באיברי המין ובמערכת השתן, היעדר מיומות ופוליפים ברחם.
- הימצאות נוגדנים לאדמת בגוף, כלומר, מצב של חסינות לאדמת.
מלבד לתנאים שפורטו לעיל, המומחים של מרכז "סטורק סרוויס" לוקחים בחשבון ובוחנים בכובד ראש את המוטיבציה המוסרית והאתית של המועמדת לתפקיד. על האם הפונדקאית לעתיד להיות מודעת לחשיבות של הסיוע להורים חסרי ילדים בהולדת הילד המיוחל ולא להקל בכך ראש.
חוקי הפונדקאות בגאורגיה
פעילותו של מרכז "סטורק סרוויס" לפונדקאות עומדת בקנה אחד עם המערכת הרגולטורית והמשפטית של גאורגיה, שבה הפונדקאות מוסדרת בחוק. הסדרת הנורמות המשפטיות של התחום נעשתה עוד בשנת 1997 והחוק והתקנות השונות שנגזרו ממנו זמינים לכל המעוניין באתרי האינטרנט של הפרלמנט של גאורגיה ושל משרד העבודה, הבריאות והרווחה שלה.
הודות לפרקטיקה המשפטית רבת השנים שהתפתחה במדינה, מופעל כיום מנגנון יעיל להגנה על זכויותיהם של כל הצדדים בהתקשרות חוזית לצורך פונדקאות. כתוצאה מכך, אמהות פונדקאיות זוכות לתגמול כספי גבוה למדי.
האקלים המשפטי הנוח בתחום הפונדקאות בגאורגיה הוא אחת הסיבות לכך שבהליכי הפונדקאות הנעשים בה משתתפים גם הורים מיועדים ממדינות זרות. מרכז "סטורק סרוויס" לפונדקאות מתמקד בעיקר במתן שירותים להורים מיועדים אלה.
הליך הפונדקאות המותר בחוק בגאורגיה הוא החזרת עוברים – השתלה של עובר מופרה לרחמה של האם הפונדקאית – בלבד. במלים אחרות, לאם הפונדקאית הנושאת את התינוק שלכם ברחמה אין קשר ביולוגי לעובר. ההפריה החוץ גופית מתבצעת בתנאי במעבדה ובמהלכה נלקחת ביצית מן האם הביולוגית או מתורמת ומופרית עם זרע של האב הביולוגי או מתורם. האם הפונדקאית אינה מורשית לשמש כתורמת הביציות. כל זאת במטרה להבטיח שלא יהיה קשר גנטי בינה לבין התינוק שתלד.
החוק בגאורגיה קובע כי כאב וכאם של תינוק שנולד באמצעות פונדקאות יוכרו ההורים הביולוגיים בלבד – דהיינו, זוג, אשר בהתאם לחוזה פונדקאות, סיפקו את החומר הגנטי העצמי או זה של תורם\ת לצורך ביצוע ההליך. יתרה מכך, לשם הבטחת זכויות ההורים של ההורים המיועדים, האם הפונדקאית נדרשת למלא טופס ייעודי מיד אחרי הלידה. מהות המסמך האמור היא הסכמתה המוצהרת של האם הפונדקאית לרישום פרטי ההורים הביולוגיים בתעודת הלידה של הרך הנולד.
בטחונות
התמיכה והליווי הניתנים על ידי מרכז "סטורק סרוויס" מאפשרים לאם הפונדקאית להימנע מסיכונים ומדאגות רבים. בכל שלבי הליך הפונדקאות, האם הפונדקאית יכולה להסתמך בלב שקט על ליווי של רופאים, עורכי דין ופסיכולוגים מוסמכים. בנוסף, לאורך כל תקופת ההיריון ומיד לאחר הלידה מועברים לה תשלומים כספיים שונים, כפי שנקבע בחוזה הפונדקאות. כספים אלה אינם מהווים חלק מן התמורה הסופית המובטחת לה עבור הסיוע לזוג חשוך הילדים להביא ילד לעולם. הייעוד של של תשלומים אלה הוא להבטיח את יכולתה של האם הפונדקאית לרכוש מזון איכותי, ויטמינים, בגדים המיועדים לנשים בהריון ולכסות את העלויות הנוספות השונות הקשורות להריון.
אנשי מקצוע מנוסים מטעם השירות המשפטי של מרכז "סטורק סרוויס" לפונדקאות מטפלים בעריכת חוזה הפונדקאות, כך שיהיה הוגן עבור שני הצדדים – האם הפונדקאית וההורים המיועדים – ויתאים לחוק בגאורגיה. חוזה הפונדקאות מפרט את ההתחייבויות של ההורים המיועדים כלפי האם הפונדקאית. כמו כן מצוינות בחוזה נסיבות בלתי מתוכננות, המחייבות כיסוי הוצאות נוספות מצד בני הזוג. למשל, טיפול רפואי דחוף במהלך הריון, הפסקת היריון מסיבות רפואיות, לידה מוקדמת, וניתוח קיסרי בשל סיבוכים בריאותיים בלתי צפויים.
התוויות נגד
השתתפות בהליך פונדקאות של מרכז "סטורק סרוויס" כאם פונדקאית אינה צריכה בשום אופן לסכן את חייהם ואת בריאותם של האישה עצמה ושל התינוק שהיא נושאת ברחמה. בשל כך, המומחים של המרכז בודקים בקפידה את ההתאמה של כל מועמדת ומועמדת. מלבד תנאים רפואיים, לשם קבלת אישור השתתפות בהליך פונדקאות באמצעות המרכז נבחנים גם גורמים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים.
להלן רשימה בסיסית של התוויות נגדת הפוסלות אישה מלשמש אם פונדקאית:
- גיל – פחות מ-20 או מעל 35.
- היעדר ילדים משל עצמה ופוטנציאל לחוסר נכונות אפשרי למסירת התינוק להוריו הביולוגיים לאחר הלידה.
- הופעת מחלות תורשתיות ומחלות קשות אחרות אצל ילדיה של המועמדת לתפקיד.
- אי הסמכה מצד בעלה הרשמי של המועמדת – סירוב שלו לחתום על מסמך ההסכמה להשתתפות בהליך פוסל את המועמדת באופן מידי.
- בעיות פיזיולוגיות המונעות מהלך תקין של הריון ולידה. למשל, עיוותים בחלל רחם, גידולים שפירים וממאירים במערכת אברי המין ודרכי השתן וכדומה.
- מחלות דלקתיות חריפות בכל מקום בגוף.
- הפרעות נפשיות, הרגלי חיים לא טובים, התמכרות לאלכוהול או סמים.
- לידה מוקדמת בעבר.
- רמות נמוכות במדדי קרישת דם.
- עגבת, סוגי הפטיטיס, HIV.
- היעדר חסינות הגוף נגד אדמת (חוסר בנוגדני אדמת תואמים בדם).
מספיק שאחת מהתוויות הנגד האלה תתקיים בכדי לפסול את מועמדותה של האישה לתפקיד אם פונדקאית!