הפריה מלאכותית וטכנולוגיות פריון חדשניות

ללקוחות מרכז "סטורק סרוויס" לפונדקאות שאלות רבות הקשורות לשיטות ההפריה הקיימות. הנושא הוא אקטואלי ביותר ונוגע ללב לבו של העניין. מומחי המרכז שלנו יפרשו בפניכם את המידע וימליצו על טכנולוגיות הפריה שונות בהתאם לצרכים ולנסיבות שלכם.

שיטות הפריה קלסיות

הזרעה מלאכותית. שיטת הפריה הנעשית במעבדה והיא הקרובה ביותר להתעברות טבעית. בשיטה זו מחדירים זרע (של האב הביולוגי או של תורם) לתוך תעלת צוואר הרחם של האם הביולוגית, ובכך מקצרים את דרכו של הזרע אל הביצית. בשיטה זו הפריית הביצית בתוך הרחם מתרחשת ללא התערבות רפואית נוספת. לאור האפקטיביות הנמוכה למדי של שיטה זו, ההעדפה כיום היא להשתמש בטכניקות פריון אחרות המעלות באופן משמעותי את הסיכוי להתעברות מהירה.

הפריה מלאכותית וטכנולוגיות חדשניותהפריה חוץ גופית (IVF). טכנולוגיה יעילה ביותר בתחום העקרות והפוריות, המתבססת על גירוי השחלות (של האם הביולוגית או של תורמת) ושאיבת ביציות בשלות. הביציות הבשלות מופרות בתנאי מעבדה בזרע של בן הזוג, וכתוצאה מכך נוצרים תא אחד או יותר שמהם יתפתחו עוברים. העוברים שנוצרו בתהליך הפריה חוץ-גופית מוחזרים לרחם, בין אם של האם הביולוגית ובין אם לרחמה של אם פונדקאית.  החזרת מספר גדול יותר של עוברים מופרים מגדיל אמנם את הסיכוי לקליטתם, אך גם את הסיכוי להריון מרובה עוברים;

הזרקת זרע (ICSI – Intra Cytoplasmic Sperm Injection). שיטת הפריה משודרגת שבמהלכה מוזרק זרע לתוך הציטופלסמה של הביצית באמצעות טכנולוגיה זעירה מתקדמת. שיטה זו נעשית בתנאי מעבדה והיא יעילה יותר מערבוב של זרע וביצית בצלחת פטרי. בשיטה זו ניתן לבחור את העובר הבריא יותר באמצעות סריקת עוברים ולהחזיר רק אותו לרחם. הדבר מאפשר לצמצם את הסיכון להריון מרובה עוברים, מבלי לפגוע בסיכויי קליטת עובר מוצלחת באפיתל הרחם.

סוגי העוברים הנוצרים בהפריה חוץ גופית
  • הפריה מלאכותית וטכנולוגיות חדשניותעוברים שנוצרו מביציות עצמיות של האם הביולוגית ומזרע של בן הזוג שלה או של תורם. במקרה שבו הביציות נשאבו במדינה של האם הביולוגיות ואוחסנו בהקפאה, מרכז "סטורק סרוויס" ידאג למשלוח מהיר ובטוח של הביציות לגאורגיה.
  • עוברים שנוצרו מביציות של תורמת ביציות ומזרע של האב הביולוגי. המומחים של מרכז "סטורק סרוויס" יבחרו עמכם תורמת ביציות שתהיה דומה ככל שניתן בפנוטיפ שלה לאם המיועדת, ויבצעו בדיקה רפואית קפדנית של הביציות שנתרמו.

בכל   מקרה יש לזכור כי הפריית האם הפונדקאית מתבצעת עם סוגי העוברים הבאים בלבד: עובר שנוצר מתאי המין של שני בני הזוג המבקשים להפוך להורים או עובר שנוצר מתאי המין של אחד מהם ושל תורם\ת. הקשר הגנטי להורים המיועדים הוא מובהק.

טכנולוגיות חדשניות ברפואת הפוריות
שיטות לבחירת זרעונים עבור הפריה חוץ גופית בשיטת ICSI

IMSI. שיטה המאפשרת סלקציה ובחירה של תאי זרע בשלים ותקינים מבחינה מורפולוגית, שעמם תבוצע ההפריה החוץ גופית. תאי הזרע נסרקים באמצעות מיקרוסקופ חדשני, המגדיל את התמונה פי יותר מ-400. זו בדיקה חדשנית ופורצת דרך והיא מומלצת לגברים הסובלים מבעיות פוריות בעלות אופי מורפולוגי. יתרונות השיטה נעוצים ביכולת למנוע מראש התפתחות לא תקינה של העובר לאחר ההפריה, המובילה אחר כך להפלה.

IMSI פיזיולוגית. בדיקה מדויקת יותר, המאפשרת לזהות זרעונים פגומים גנטית, נוסף על פגמים מורפולוגים. במהלך הבדיקה הזרעונים מושמים בצלחת פטרי מיוחדת, שדפנותיה מכוסות בחומצה היאלורונית, מעט בדומה לסביבה הטבעית של הנרתיק. החומצה ההיאלורונית מושכת אליה תאים בריאים כך שהזרעונים ברי הקיימא, התקינים מבחינה גנטית, נצמדים מיד לדפנות הצלחת. הזרעונים הלא בשלים נותרים בתוך נוזל הזרע וכך ניתן להפריד בין אלה לאלה.

סריקת עוברים טרום הריונית

סריקה ראשונית של החומר הביולוגי הכרומוזומלי, הנקבי והזכרי, המגדילה את הסיכויים להפריה מוצלחת של הביצית ולהתפתחות תקינה של העובר בתנאי מעבדה. סריקת כרומוזומים של עובר טרום הריוני מומלצת עבור:

  • הורים עתידיים שאחד מהם הוא נשא של מחלות כרומוזומליות המועברות באופן תורשתי;
  • נשים, שהריונות קודמים שלהן הסתיימו בהפלות ספונטניות מספר רב של פעמים;
  • זוגות אשר מסיבות שונות אינם מצליחים להרות במשך מספר שנים;
  • אנשים שמספר הכרומוזומים שלהם אינו תקין (אנאפלואידיה).

ככלל, משך תהליך גידול העובר במעבדה עד להחזרתו לרחם אורך 3 עד 5 ימים, בסופם ניתן לבצע בדיקה טרום הריונית לאבחון העובר. יתרונות האבחון הטרום הריוני הם:

1. פוריות

  • הגדלת הסיכויים להתעברות;
  • הקטנת הסיכון להפלה;
  • יצירת תנאים לסיכוי אופטימלי להריון תקין עבור זוגות הנמצאים בקבוצת סיכון, כגון, נשאות של טרנסלוקציות, גיל מתקדם, הפלות חוזרות ונשנות וכדומה.

2. יתרונות גנטיים

  • צמצום הסיכון להולדת תינוק עם תסמונות כרומוזומליות;
  • צמצום הסיכון להולדת תינוק עם פתולוגיות כרומוזומליות וקונפליקט רזוס;
  • ירידה משמעותית בסיכון להפלה עקב פתולוגיות עובריות.
שלבי סריקת העובר הטרום הריוני

במהלך סינון התאים, סקירתם וביצוע טיפולי IVF משתתפים רופאים גנטיקאים מוסמכים, רופאי פוריות ומומחים אחרים בעלי ניסיון עבודה מכובד ומוניטין טוב. שלבי האבחון כוללים:

1. ביופסיה של תאי המעטפת (הממברנה). התאים הפנימיים האחראים על המשך התפתחות תקינה של העובר.

2. בידוד DNA, אבחון גנומי. התא המבודד שנדגם עובר בדיקת ריצוף גנטי מיוחדת באמצעות מכשיר חדשני (למשל, Illuminia, ארה"ב).

3. סיכום ביו-אינפורמציה. התוצאות של בדיקת רצף גנטי נבחנות באופן מפורט.

4. התייעצות עם רופא גנטיקאי. גנטיקאי מומחה נותן חוות דעת על כל עובר ועובר בנפרד, כולל פרוגנוזה של הצלחת קליטתו באנדומטריום של הרחם, סיכויי ההתפתחות התקינה שלו ברחם ומצב בריאותו הצפוי של התינוק שייוולד.

5. הפריה חוץ גופית. העובר הבריא ביותר ובעל הפוטנציאל הטוב ביותר (אחד או יותר – נתון לבחירתם של ההורים המיועדים) מוחזר לרחם של האישה (אם פונדקאית או אם ביולוגית).

הפריה מלאכותית וטכנולוגיות חדשניותמרכז "סטורק סרוויס" לפונדקאות מציע להורים עתידיים מספר תכניות להפריה מלאכותית, עם אפשרות להשתמש בטכנולוגיות חדשניות המבטיחות הולדת תינוק בריא.
אנו נעשה כמיטב יכולתנו כדי לעזור לכם להפוך להורים!
דילוג לתוכן